Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Als de eerste pup geboren is, wrijf ik hem droog en leg ik hem bij Bonnie.

Fokgastgezin Janneke en Johan Bulk

Moederhond Bonnie is zorgzaam bezig met haar kroost: elf mini-labradors. Het is de bedoeling dat deze pups later geleidehond worden, of misschien gaan ze iemand in een rolstoel helpen. ‘Allebei prima’, vindt Janneke Bulk. ‘Ik werk in de zorg en heb een cliënte met een assistentiehond. Toen ze een keer niet naar de voordeur kon komen, deed haar hond de deur voor me open! Fantastisch toch? Ik zou het vreselijk vinden om altijd afhankelijk te zijn van anderen. Daarom vind ik het zo fijn dat “onze” pups een steentje bijdragen aan het zelfstandig maken van mensen met een beperking’, aldus Janneke.

‘Met zo’n topmoeder als Bonnie is er voor mij weinig werk te doen’, zegt Janneke trots. Dat is niet helemaal waar, want als fokgastgezin voor KNGF Geleidehonden hebben Janneke en haar man het wekenlang megadruk als er pups in huis zijn. Ze nemen zelfs vrij van hun werk, dat hebben ze er graag voor over. ‘Het is geweldig’, zegt Janneke stralend.

Dit is de twaalfde keer dat de familie Bulk een nestje pups voor KNGF Geleidehonden verzorgt. Dat is een topscore. In 2010 kreeg Janneke zelfs een Koninklijke onderscheiding voor haar inzet als fokgastgezin. Omdat ze ervaring heeft met diverse moederhonden en nestjes, weet ze precies wat ze moet doen als de bevalling begint. ‘Ik slaap op de bank, om er op tijd bij te zijn. Als de eerste pup geboren is, wrijf ik hem droog en leg ik hem bij Bonnie om te drinken. Bonnie bevalt moeiteloos en is zorgzaam, dus het gaat allemaal vanzelf. Is er toch iets bijzonders, dan weet de consulente van de puppyafdeling precies wat we moeten doen. Er is altijd iemand van KNGF Geleidehonden bij de bevalling, je staat er niet alleen voor.’