Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Elke hond heeft z’n eigen karakter, z’n eigen aanpak, net als zijn baas.

Instructeur Jaap Oosterhoff

‘Om geleidehondeninstructeur te worden, moet je niet alleen feeling hebben met honden, maar vooral ook met mensen’, zegt Jaap Oosterhoff, al ruim tien jaar instructeur bij KNGF Geleidehonden. ‘Ik vind de instructieperiode dan ook één van de leukste onderdelen van het werk, als je een blinde of slechtziende leert omgaan met zijn geleidehond. Je ziet dan terug wat jij de hond geleerd hebt en bent trots als hij het goed doet.

Maar je wordt ook geconfronteerd met dingen die minder perfect gaan. Dan zie ik bijvoorbeeld dat iemand moeite heeft om een rotonde over te steken en neem ik me voor om vaker rotondes te oefenen tijdens de trainingen. Het houd je dus scherp.

‘Ik vind het geweldig om mee te kijken met het leven van mensen die ik begeleid. Wat maken ze zoal mee? Ik kom nu mensen tegen die ik jaren geleden heb geholpen bij hun eerste geleidehond en die nu toe zijn aan een tweede. Fantastisch om te zien hoe zij zich hebben ontwikkeld. Van student tot werkende met een gezin. Van dorpsbewoner tot stedeling. Van ietwat onzekere beginner tot ervaren geleidehondenbaas. Vaak hebben ze nu een heel ander type hond nodig dan de vorige keer.’

‘Saai is dit werk nooit’, verzekert Jaap, ‘want elke hond heeft z’n eigen karakter, z’n eigen aanpak, net als zijn baas. Door afwisseling en uitdaging blijft de training bovendien altijd boeiend. Mensen denken dat je er veel geduld voor moet hebben, maar dat vind ik niet het juiste woord. Het is gewoon hard werken volgens een gericht stappenplan. Het belangrijkste is dat je niet alleen een knappe geleidehond aflevert, maar vooral dat de combinatie van baas en hond klopt. Daar valt of staat alles mee’, aldus Jaap.