Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Je hoeft als blinde echt niet achter de geraniums te zitten.

Geleidehondgebruiker Melanie van Egmond

‘Als je thuis woont, denk je al gauw “mijn ouders kunnen dat wel voor me halen”. Nu ga ik zelf. En al verdwaal ik een keer, samen met Wylou kom ik wel weer thuis’. Melanie van Egmond werkt bij Aangepast Lezen, een loket waar mensen met een leesbeperking terecht kunnen voor bijvoorbeeld braille- en gesproken boeken. Haar geleidehond Wylou gaat mee naar kantoor. ‘Ze loopt los rond en valt niemand lastig. Tegenover ons gebouw ligt een prachtig hondenbos, waar we in de lunchpauze wandelen samen met collega’s. Ideaal’, zegt Melanie.

Vier dagen per week reist ze samen met Wylou per trein naar Den Haag Centraal. Dat is geen gemakkelijk station - altijd druk en voortdurend in verbouwing. Melanie: ‘De instructeur van KNGF Geleidehonden is twee keer extra gekomen om dit met ons te oefenen en nu gaat het perfect. Laatst waren ze aan het werk op het station van mijn woonplaats. Ik wist dat niet en was stomverbaasd dat Wylou onverwachts een andere route koos dan normaal, maar ik vertrouwde natuurlijk op haar. Ze nam de juiste beslissing en leidde me handig om de bouwwerkzaamheden heen. Op zo’n bijzonder moment voel je je echt een team.’

‘Ik zou de deur ook wel uitgaan zonder hond, maar met geleidehond gaat het makkelijker en sneller. Alles wordt laagdrempeliger. En het is gezellig.’ Met Wylou is Melanie nog niet naar het buitenland geweest, maar haar vorige geleidehond mocht mee op een studiereis naar Amerika. ‘Ik schroom niet om dat te doen. Je hoeft als blinde echt niet achter de geraniums gaan zitten, zeker niet als je een geleidehond hebt!’, aldus Melanie.